Новости

Wireични терминали: Преглед на сигурни опции

 1. Видови на индивидуални терминали
 2. Терминали за Scabbard
 3. Ringвонечки терминали
 4. Пин терминали
 5. Терминали за спојување
 6. Опции за блокирање на терминали
 7. Легранд - терминални блокови, го освои светот
 8. Терминали на Ваго
 9. Заклучок

Поврзувањето со помош на такви уреди не е само погодно, туку и безбедно

Денес е тешко да се замисли работата на електричар без употреба на додатоци за монтирање, имено, разни терминални блокови. Со развојот на технологијата, се утврдуваат нови барања за безбедност и параметри на електрични мрежи во простории за разни намени, се издаваат нови барања и се воспоставуваат стандарди кои веќе забранија употреба на пресврти, кои беа неопходни пред околу 20-30 години.

Како што можеби претпоставите, денес ќе разговараме за современите терминални блокови за жици - ние ќе ви кажеме зошто е извонредно, со оглед на долго познатите и иновативни модели.

Видови на индивидуални терминали

Изгледа како префабрикуван терминален блок за неколку јадра, а внатре во него се разбиваат одделни стеги

Ајде да одиме директно до главната точка. За почеток, сите терминали можат да се поделат на два вида: електрични и електрични.

Разликата помеѓу нив е мала, и е максимално оптоварување на струјата, така што при изборот на опција за одредена врска, секогаш обрнувајте внимание на тоа. Во спротивно, моделите ќе се разликуваат едни од други во нивната форма и метод на фиксирање на каблите, од кои зависи практичноста за работа со еден или друг уред.

Во првиот дел од статијата, ги наведуваме наједноставните верзии на поединечните терминали, во најголем дел поврзани со електротехниката.

Интересно е да се знае! Покрај терминалните врски, електричарите користат многу други методи за поврзување на жици, на пример, за лемење или заварување, но тоа е терминалите што со право се сметаат за најбрзи и најзгодни за инсталирање.

Терминали за Scabbard

Ваквите терминали обично имаат два конектори „татко“ и „мајка“

Овој вид терминал може да се смета за најчест. Ги видов, веројатно, секој што некогаш погледнал внатре во железо или под капакот на автомобилот. Се смета за електротехничка, бидејќи не е наменета за приклучоци во електрични кола на електрична енергија, односно во стан или електрични панели нема да ја исполнат.

 • Дозволено е да се инсталира такво решение на жици, главно заглавени, со пресек од 0,26 до 6 милиметри.
 • Ова е направено едноставно - крајот на жицата одземена од изолацијата е вметната во држачот, по што нејзините лопати се притиснуваат цврсто до центарот со клешти, со што се обезбедува сигурна врска.
 • Таквите терминални блокови за жицата имаат делови за парење, тие обично се нарекуваат "татковци и мајки". По инсталирањето на секој таков дел на соодветните краеви на жицата, тие се вметнуваат едни во други. Во готовите производи, „тато“ обично е цврсто залепен на одреден дел, како што е релето, така што ви треба само „мајка“, што е прикажано на горната фотографија.
 • Може да се купат два вида на овие терминали: со и без изолација. Бојата на изолацијата е различна и обично укажува на моќноста на производот. Втората опција е поудобна за употреба при поврзување на индивидуалните жици, а потоа затворете ја врската со електрична лента или намалување на топлината.

Ringвонечки терминали

Друга опција за терминал

Пред вас, терминалите што се користат при прицврстување на проводниците. Оваа опција исто така може да се подели во две групи кои не се изолирани.

 • Првиот тип вклучува модели со затворен прстен. За да го поврзете, треба целосно да ја расклопите врската на завртката, и откако ќе ги поставите краевите за да бидат поврзани, затегнете сè повторно.

Терминал Рожкови

 • Вториот тип е модели со искинати контура, така да се каже, од вилушка или рог. Слични опции може да се применат на неисцртани забранети споеви - само олабавете ја вратоврската доволно малку за да имате доволно простор за контакт.

Вреди да се напомене дека и двете верзии широко се користат во електротехниката. Тие можат да се најдат во исти автомобили или, на пример, во сите видови на Hi-Fi системи за звучници.

Сепак, првиот тип, сепак, е побел од обичниот, заради подобри технички карактеристики. Тие можат да се користат со жици од различни големини: од 0,25 до 16,8 милиметри - додека типот на приклучокот е дизајниран за многу помал опсег - од 0,25 до 4,6 милиметри.

Пин терминали

Пин терминал

Всушност, тоа се однесува и на врската со нож на жици, но за разлика од претходно сметаните конектори има сосема поинаква форма. Терминалите се целосно изолирани и имаат два конектори за парење: приклучок и штекер. Поврзувањето со проводниците за жици се врши и преку критното стебло.

Ваквите совети веќе можат да се користат во електричните кола. Тие се многу погодни за употреба во комбинација со терминални блокови на завртки, за кои ќе разговараме подолу. Оваа комбинација се користи ако приклучните жици се заробени.

Терминали за спојување

Врска за спојување

Овој вид терминал е наменет за едножилни жици, што значи дека може да се користи веќе во моќни електрични кола. Врската слична на онаа прикажана на сликата погоре може да издржи значителни товари на струја. Терминалите се достапни во различни конфигурации.

Таквите уреди се користат заедно со жици со пресек од 0,25 мм до најголемите кабли за напојување. Прицврстувањето на проводникот се врши со присилување на јадрата со завртки што се опремени со телото на производот.

Опции за блокирање на терминали

Сè што разгледавме погоре, е секако интересно, но тешко применливо во услови на поврзување на жици во електричните мрежи во куќата. За овие цели, се користат готови терминални блокови, кои ќе ги разгледаме во вториот дел од статијата. Овие уреди можат да бидат завртки или пролет - последната опција, сè уште не сме размислиле, но не заборавајте да ги исправите на патот.

Совет! Понекогаш станува неопходно да се поврзе алуминиумска жица со бакарна жица, но тоа не може да се направи директно, бидејќи овие метали формираат галвански пар едни со други, а металните оксиди можат да се распаѓаат во наполнети јони, и започнува електролиза, како резултат на што тие се распаѓаат. Терминалните приклучоци направени од трет метал, како месинг, ќе помогнат.

Сите терминални блокови обично се направени од месинг. Внатре во зградите има склопови на неколку терминали, што ви овозможува да поврзете неколку струјни носачи на струја во исто време.

Постојат модели во кои се пумпа посебен гел, кој спречува корозија на металот. Како и кај поединечните терминали, моделите презентирани подолу ќе се разликуваат во пресекот на проводниците и максималното толерирано оптоварување.

Легранд - терминални блокови, го освои светот

Завртки терминални блокови

Завртки-терминални блокови се многу чести во светот. Всушност, производот се состои од паралелно поставени спојки одделени со диелектрична обвивка.

Таквите уреди се продаваат со плочи што можат да се поделат со нож на делови со потребниот број споеви. Упатствата за нивна употреба не се разликуваат од истите спојки, сепак, присуството на изолација ја забрзува и поедноставува работата.

Упатствата за нивна употреба не се разликуваат од истите спојки, сепак, присуството на изолација ја забрзува и поедноставува работата

Алуминиумска жица

Интересно е да се знае! Во терминалните блокови од овој тип, не се препорачува да се ставаат на алуминиумски жици, со оглед на нивната ниска механичка јачина - со пренесување на јадрото, создаваме точка со зголемен отпор, што значи локално прегревање.

 • Производите на француската компанија Легранд се многу популарни во светот. Нивните терминални блокови не се само изработени од месинг - металот е дополнително обложен со слој на никел, што овозможува да се зголемат спроводните својства и да се направи контактната врска посигурна.
 • Полипропилен се користи како изолационен материјал, кој е во состојба да ги задржи своите технички карактеристики во прилично широк опсег на температурата - од -25 до +100 Целзиусови степени.
 • Во овој случај, материјалот е доста отпорен на отворен оган, иако не за многу долго време, но сепак.

Сигурно сте сретнале многу слични конектори од различни производители, но производите од Франција не им се залудни на кои им веруваат потрошувачите:

Сигурно сте сретнале многу слични конектори од различни производители, но производите од Франција не им се залудни на кои им веруваат потрошувачите:

Пример за поврзување со жица

 • Многу висока механичка јачина на врската;
 • Широк спектар, до опции за жици со пресек од 25 mm2;
 • Преминувањето со вакви терминали може да се изврши и во услови на струјни кола во простории за живеење и во индустриски простории каде е поврзана соодветната опрема;
 • Изолацијата на терминалните блокови се врши во различни бои, што ви овозможува полесно да навигирате во намената и можностите на одделните модели;
 • Сите производи се сертифицирани и ги исполнуваат сите барања и стандарди на Руската Федерација и Европската унија.

Ние овде, всушност, работевме малку на рекламирање, но тоа не е целосно точно - разговорот беше за најпознатиот светски производител. Во исто време, на пазарот се претставени производи од други компании кои не се инфериорни во однос на Французите.

Меѓу таквите производители ќе има домашни производители, а турски и други европски, затоа, доколку сакате, побарајте од продавачот сертификат за квалитет за да се осигури квалитетот на купената стока.

Пакување со терминални блокови

Сепак, и покрај сите очигледни предности на таквите конектори, нивната сигурност ќе зависи и од правилната инсталација.

Еве неколку совети:

 • Ако се поврзани бакарни и алуминиумски жици, неопходно е да се исклучи нивното допирање во внатрешноста на терминалот, поради причините што звучеа погоре;
 • Ако користите такви конектори во разводната кутија, тогаш пред сè треба да се грижите за отсуството на механички стресови (што е, да ги донесете жиците до доволна должина и внимателно да ги поставите), инаку можни се ситуации со слабеење на контакт, што е полн со влошување на неговиот квалитет;
 • Ако механичкиот стрес на жиците не може да се отстрани, тогаш периодично (еднаш годишно) се препорачува да се изврши ревизија на врската и да се затегнат завртките.

Сите терминали „Легранд“ од овој тип се способни да работат на 380 волти и можат да издржат носивост до 101 ампер.

Терминали на Ваго

Германски квалитет

Недостаток на врските со завртки, како што разбирате, е потребата од периодично ревидирање на врската. Овој недостаток го нема следниот херој на нашиот преглед.

Еве еден пролетен терминален блок од германската компанија Ваго. Ваквите дизајни овозможуваат висококвалитетно поврзување на жици од различни делови без одржување.

Овие уреди се карактеризираат со следниве карактеристики:

 • Врската е многу отпорна на вибрации;
 • Пролетта врши постојан притисок врз јадрата - оваа одлика е во состојба да ја компензира деформацијата на проводниците;
 • Самостојната инсталација е исклучително едноставна , а само она што е потребно од алатката ќе помогне да се отстрани изолацијата од жицата;
 • Дизајнот на терминалите овозможува лесен пристап за мерниот инструмент , што е погодно за поправки.

Структура на терминалот Ваго

 • Јадрото е фиксирано поради рамна пружина , која има многу раскошна форма.
 • Самата пролет е изработена од челик и обложена со легура на нивниот хром и никел.
 • Основната изолација се изведува преку куќиште за поликарбонат или полиамид . Двата материја имаат широк опсег на температурно работење, хемиски отпорен на атмосферски и разни материи.

Групата за контакти може да се изврши на различни начини, меѓу кои најчести се PUSH WIRE и CAGE CLAMP:

Групата за контакти може да се изврши на различни начини, меѓу кои најчести се PUSH WIRE и CAGE CLAMP:

Шематска структура на терминалниот блок

 1. PUSH WIRE - врската е поставена на таков начин што ќе се применува само на проводници со доволна цврстина, претежно едно-јадрен. За да поправите, треба да ја лентите жицата 10-15 мм и само да го туркате јадрото во саканата дупка на блокот на терминалот. Иако врската се смета за интегрална, лесно е да се отстрани жицата - доволно е да се движете околу оската заедно со истегнувањето, што не е секогаш можно да се направи.

Преклоплива врска

 1. CAGE CLAMP е варијанта која се користи за вклучување приклучок. Пролетната структура на таков терминален блок е уникатна и патентирана од компанијата. Тие се погодни не само за работа со едножилни, туку и заробени жици. Покрај тоа, нивниот пресек може да достигне 4 mm2. За да ја поправите жицата во таква терминална лента, таа мора да се соголи за 10-15 милиметри, да се вметне во дупката и да се спушти спојката на рачката. Во овој случај, силата на компресија на јадрото целосно ќе зависи од нејзиниот пресек - ова е карактеристика на пролетниот дизајн.

Од недостатоците на таквите врски може да се идентификуваат: повисока цена, но не е изненадувачки, бидејќи квалитетот секогаш вреди пари, и повеќе простор, што е окупирано од терминалите.

Vago терминалите се достапни за поврзување од 2 до 8 проводници, дизајнирани за различни карактеристики на жицата. Работниот напон е 220 волти, а максималното можно оптоварување е 32 ампери, што дома ги исполнува сите барања - на пример, скоро сите приклучоци се номинирани на 16 засилувачи.

Заклучок

Ова го заклучува нашиот преглед. Како што можете да видите, жици, терминални блокови, сигурни врски, механичка јачина - сè што не остава глава на професионален електричар, треба да се примени и земат предвид од аматерите од областа на електротехниката. Се разбира, во материјалот не ги наведовме сите опции на терминалот, бидејќи не сакавме многу да го затегнеме - видеото што го собравме ќе ја надополни статијата.