Новости

Соба Abutilon: домашна нега, фотографии и ставови, семе расте

 1. Абутилон - опис Абутилон (лат. Абутилон) - "давање сенка" или затворен јавор е така именуван за сличноста...
 2. Абутилон - фото
 3. Температура
 4. Наводнување Абутилона
 5. Хранење на Абутилона
 6. Абутилона кастрење
 7. Абутилона трансплантација
 8. Seed Abutilon
 9. Репродукција на abutilona сечи
 10. Болести и штетници на абутилона
 11. Видови на Абутилона
 12. Абутилон хибрид / Abutilon hybridum
 13. Абутилон Дарвин / Абутилон Дарвини (хилденбранди)
 14. Абутилон мегапотама (амазонски) / Абутилон мегапотикум
 15. Abutilon забележан (насликан) / Abutilon pictum (striatum)
 16. Abutilon Sello / Abutilon sellowianum
 17. Abutilon Marmoratum
 18. Abutilon variegata

Абутилон - опис

Абутилон (лат Абутилон (лат. Абутилон) - "давање сенка" или затворен јавор е така именуван за сличноста на лисјата со лисја од јавор. Исто така се нарекува и "жичарница", бидејќи во Индија, влакното на abutilons се користи за да се направи burlap и јажиња. Abutilon Мил (род abutilon) има околу 100 видови на грмушки на семејството Malvaceae во тропските и суптропските зони на Земјата.

Грмушката е изобилно разгранување, големи 3-5 лобуси остава до 10 см во должина со нивните доброто исеченици навистина изгледаат како јавор лисја, црева во облик на цвеќе се понекогаш осамени, а понекогаш и тие се собираат во неколку.

Постојат форми за градината, како и сорти со разновидни лисја, со цвеќиња од црвена или жолта боја, со многу stamens. Хибридните форми цветаат подолго, имаат поширока палета на бои и разновидни форми на цвеќе и лисја. Абутилон најчесто се користи за големи соби и зимски градини. Ако сакате, можете да ги собереш различни видови грмушки за да постигнете постојано цветање низ целата година. Интересно е да се експериментира со абутилон: можно е инокулирање на разновидни форми на видови со зелени листови.

Садење и грижа за абутилон (накратко)

 • Цветење: од април до ноември.
 • Осветлување: светла или светлина делумна сенка.
 • Температура: за време на сезоната на растење - околу 25 ºC, во зима - 12-15 ºC.
 • Наводнување: од почетокот на март до есен е обилен, во зима, горниот слој на подлогата треба да се исуши до една четвртина од длабочината помеѓу наводните површини.
 • Влажност: висока, бара редовно прскање на листовите.
 • Топ облекување: во период на раст и цветни - еднаш во две недели со минерални или органски ѓубрива.
 • Одмор период: не е јасно изразено, но од ноември до март сите процеси во фабриката забави.
 • Трансплантација: напролет, пред почетокот на активниот раст: млади растенија се трансплантираат годишно, возрасни - еднаш во 3 години.
 • Подлогата: неутрална или малку кисела (околу 6 рН). Структура: 1 дел од листот земја, 1 дел хумус и дел од песок.
 • Репродукција: семиња и сечи.
 • Штетници: трипс, пајакот грини, mealybugs, скала инсекти, aphids и whiteflies.
 • Болести: со несоодветна грижа - коренот гниење, паѓање лисја.

Детали за одгледување на абутилона прочитајте подолу.

Абутилон - фото

Абутилон - видео

Домашна нега за абутилон

Осветлување

Abutilon (затворен јавор) дома со сета своја нескротливост најплашена од нацрти. Инаку, лесно е да се одгледува дури и за почеток одгледувачи на цвеќиња: чувајте го во светло или во светлосен сенка, ќе издржат неколку часа со директно сонце. Во летото, однесете во воздух, обезбедувајќи заштита од дожд, ветер и ненадејни промени во осветлувањето, што може да доведе до фактот дека листовите и цвеќињата паѓаат. Во зима, организирајте јасна светлина за него, доколку е потребно, користејќи флуоресцентно осветлување.

Температура

Зголемувањето на абутилонот во услови на собна состојба бара воспоставување на правилен температурен режим: во лето е околу 25 ° C, а во зима е погодно за растение на 12-15 ° C, не помалку, инаку Абутилон капки лисја.

Наводнување Абутилона

Фабриката има потреба од abutilon напојување изобилство од почетокот на март до есен, пожелно е редовно да се испрскаат лисјата. Во зима, дајте на почвата да се исуши меѓу наводнување, од време на време прскајте го растението со масло.

Хранење на Абутилона

За време на периодот на раст и цветни на секои две недели, препорачливо е да се нахрани собата abutilon со органски и минерални ѓубрива.

Абутилона кастрење

Абутилон дома добро расте пролетта и летото, ако правилно се грижите за тоа, но за да имате прекрасна круна, треба да се исече на половина висина на самиот крај на зимата, а за време на периодот на раст треба да се исчисти слаба и вишок пука без да се даде и грмушката се згусне и се врзува за поддршка.

Абутилона трансплантација

Грижа за акутилон дома бара трансплантација - тоа треба да се направи на пролет, пред цветни: млади растенија - секоја година, зрели - на секои 2-3, со користење на супстрат со слаба кисела или неутрална реакција (pH околу 6) од трева, лист и хумус (1/3 поединечно) со додавање на песок. Само неколку сантиметри во дијаметар, новиот сад треба да биде поголем од порано, бидејќи цветот abutilon цути добро само кога корените во тенџерето се тесни. Абутилон добро расте во хидропониката.

Seed Abutilon

Репродукција abutilona произведуваат речиси lignified сечи или семиња. Во рана пролет, семето се сее во подлога што се состои од песок и тресет, до длабочина од 5 мм, секојдневно прскање и проветрување. На температура од 16-20 ° C пука се појави за три недели. Кога семето репродукција се случува поделба на родителски особини, затоа разновидните сорти на абутилонски семиња не се пропагираат.

Репродукција на abutilona сечи

Абутилонскиот цвет може да се пропагира во пролетта со сечи: сечињата се сечат од краевите на младите пука во долги сегменти од 10-12 см со три лисја, пупките се отстранети и вкоренети во постојано влажна песочна третирана подлога или на 21 ° -23 ° C во вода четири недели . Најдобро е да се направи стаклена градина. Украсените садници се нурне во тенџере со дијаметар од 7 см. За репродукција, можете исто така да ги употребите и остатоците што остануваат по градинарството.

Болести и штетници на абутилона

Абутилон капки пупки и лисја. Постојат две причини - погрешни температурни услови (остар пад на температурата) или неправилно напојување (на растението му недостасува влага, или обратно - вишокот вода стагнира во тенџерето).

Абутилона остава бледа. Абутилон не добива доволно светлина. Фабриката мора да се премести на светло место, но не го стори тоа нагло, изложувајте ја светлината на прво еден час или два, а потоа повеќе, постепено зголемување на времето. Ако просторијата е северна и има малку светлина насекаде, ќе биде потребно дополнително осветлување (флуоресцентни светилки).

Лисјата на абутилона суви совети. Влажноста во просторијата е премногу ниска. Препорачливо е да го спречите Abutilon во топли денови (без вода на цвеќињата), а влажноста во просторија со централно греење во зима може да се зголеми со поставување контејнер со вода до садот.

Долни лисја на пад на абутилон. Ова укажува на недостаток на хранливи материи во подлогата. Треба да го нахрани фабриката.

Абутилона штетници. Најчестите штетници се: трипс , пајак Мите , mealybug , штит , бел , листопад .

Видови на Абутилона

Абутилон лоза / Абутилон витифолиум

Тоа е грмушка, достигнувајќи висина од 2,5 м, пукалите се меко пубертетски, листовите се големи, зелени, бархати, 3-5 лобуси, со изразен пилен раб, достигнувајќи 15 см во должина; Цветовите на долгите педикели (до околу 15 см) се групирани во кластери од 3-4, королата е во облик на шило-стебло или во облик на тркало, речиси кружно, ливчињата се нежно-сини, понекогаш со темни вени, цветниот период е мај.

Абутилон хибрид / Abutilon hybridum

Американскиот хибрид на шарен абутилон (Abutilon pictum), исто така наречен абутилонски шарени (Abutilon striatum) или абутилон Дарвин (Abutilon darwinii), има многу варијанти. Еден и пол метар зимзелени грмушки со кафеава кора, 3-5 лобуси зелени лисја со мека надолу, јавор, на долги колички до 12 см во должина, спуштени цвеќе, ѕвонче, до 5 см долго, бело, златно, црвено, темно црвено - во зависност од сортата.

Абутилон Дарвин / Абутилон Дарвини (хилденбранди)

Во културата се јавува ретко. Меки, свилени пукања не достигнуваат не повеќе од еден метар и завршуваат со три лопатки големи (должина 15-20 см и широки 8-10 см) со спуштени листови на долгите петвици, на дното лисјата имаат 5-7 лобуси, средината е издолжена; Цветовите се светло портокалова со црвени вени, во вид на ѕвонче, со дијаметар до 5 cm, формирани во лисјата од лисја од 1-3 парчиња. Цветни период од април до септември.

Абутилон мегапотама (амазонски) / Абутилон мегапотикум

Исто така се нарекува и Абутилон Амазонијан , британскиот повик Плач кинески фенер или "плач кинески фенер": до 1,5 метри со тенки, овенати пука; овални лисја се издолжени, понекогаш нерамномерни заби, богато зелени во боја, долги до 8 см; исто така, едно цвеќе кое виси на прилично долги стебленца со конвексни тубуларни ребра, обично светло-црвени, деликатни жолти ливчиња со црвена точка на основата. Во добри раце, цвета низ целата година.

Abutilon забележан (насликан) / Abutilon pictum (striatum)

Тие ги нарекуваат шарени (Abutilon striatum) или насликани со абутилон. Abutilon насликани - грмушка со кратки, меки, речиси дрвени пука; лисја во облик на срце на долгите петлиоли се состои од 3-6 назабени лобуси, не влакнести, зелени со искинати бели дамки по должината на рабовите; Цвеќиња во форма на ѕвонче, на долги pedicels, се формираат во axils на листовите, се разликуваат во златна боја со црвени ленти боење на корола, што е неколку пати подолго од Чашка. Цветниот период е август-септември.

Грмушката сорта на грозјето томпсониеи достигнува 2 м во висина; лисјата се пет-лобуси, заби, без влак, долги 10 см, со жолти дамки на темно зелена лисна основа; големи, до 7 см, цвеќиња може да биде едноставна или двојно, светло црвена или жолта, цут во јуни.

Abutilon Sello / Abutilon sellowianum

Понекогаш се меша со абутилонски хибрид, но е малку разгранет, достигнува висина од 2 метри, неговите директни пукања се пурпцентни, листовите се трихиопаноподи со истакнати издолжени лобуси; Цветовите се светло виолетови со розеви ленти, од јули до средината на декември има период на цветни.

Abutilon Marmoratum

Изолира шарени златни-пениски лисја, поради нејзините долги грациозни пука, расте како амплено растение, но успешно се користи во зимски градини како покривка за земјата.

Abutilon variegata

Абутилон често се користи во културата како ампелозна растение што расте во виси садови, но ако е прицврстено на потпора, расте како грмушка. Најубавите од декоративните ампелтски форми варигетата.

По овој напис обично се чита

Додај коментар