Новости

Како да растете гладиолус во саксии

За љубителите на домашно цвеќе, растечките гладиоли во саксии може да бидат љубопитни, забавни претпријатија што ќе ви помогнат да потрошите време и да добиете убава декорација за прозорецот За љубителите на домашно цвеќе, растечките гладиоли во саксии може да бидат љубопитни, забавни претпријатија што ќе ви помогнат да потрошите време и да добиете убава декорација за прозорецот.

Со помош на гладиоли одгледувани во мали томови, како садови или саксии, можете да декорирате на оригинален начин не само прозорец, туку и веранда, градинарски пат. Излегува невообичаено убаво во изглед, бујни букети, кои според бројот на растенија изгледаат повеќе од само луковици засадени во земјата.

Садење гладиолус во контејнери или садови

За да растат добро цвеќе, неопходно е не само да ги засади во земјата, туку и да создаде поволни услови за нив во процесот на развој. Тоа е добро осветлување, умерено наводнување, плодна, добро исцедена почва.

Садови и саксии во кои ќе ги растевате растенијата треба да бидат избрани по големина како што следува. Длабочината треба да биде најмалку 30 см, дијаметарот е пожелно да го избере истото. Садење гладиолусни светилки во контејнерот треба да се одржуваат на растојание од 3 см помеѓу нив, садењето треба да се врши на длабочина од 10-15 см. Почвата треба да се покрие со околу 5 см. На дното на садот се истура слој од чакал или груб песок.

За садење во контејнер, најдобро одговара на светилките со низок раст на гладиолусите За садење во контејнер, најдобро одговара на светилките со низок раст на гладиолусите

Како да се пополни саксии за цвеќе

За да се обезбеди на растенијата добри услови за раст, потребно е правилно да се наполни садот. Многу зависи од одводнувањето. Ако ви се случува да се направи на растенијата имаат целосна дренажа слој, можете да го користите парчиња од саксии. Водата брзо поминува низ таков слој, ја елиминира неговата стагнација. Земјата нема да биде доволно за да добие доволно спиење од дренажата.

ПРОЧИТАЈ ПОЛНО