Новости

Како да инсталирате осветлување и приклучници на кујнскиот престилка?

 1. Осветлување на работната површина на кујната
 2. Приклучоци во работната површина на кујната
 3. Сокети на престилка
 4. Аголни приклучоци
 5. Мебел сокети
 6. Скриен приклучок за кујната
 7. Заклучок

Лампи и приклучоци на кујната престилка

Осветлувањето и моќните приклучоци во кујната е доста важно. Ова е особено точно за таканаречената кујна, каде што и двете се едноставно витални. Но, како да планирате и монтирате сè, така што не само што е функционално и безбедно, туку и прекрасно. Ова е она што ние ќе разговараме во нашата статија.

Осветлување на работната површина на кујната

Да почнеме, можеби, со осветлување, како еден од најважните елементи. Дополнително осветлување за работната површина на кујната бара дури и многу регулаторни документи. Затоа, ја започнуваме нашата приказна со овие барања.

Според став 2.12 од BCH 59-88 осветлување на работната површина на кујната мора да биде најмалку 200lk. Истото правило важи и за осветлување на мијалникот. За споредба, вкупното осветлување во кујната треба да биде само 100k.

Врз основа на оваа норма за работната површина на кујната неопходно е да се направи т.н. локално осветлување. Во моментов има многу опции за нејзина имплементација и сигурно ќе најдете нешто погодно за вашиот дизајн.

Значи:

 • Ајде да почнеме со опција за едноставно поставување на дополнителни тела на ѕидот . Тоа може да биде или флуоресцентни светилки или обични светилки за блескаво светилки. Опцијата е прилично едноставна за имплементација, но не е многу атрактивна од естетска гледна точка.

Обрни внимание! Според клаузулата 7.1.46 од PUE, сите светилки со лампи во кујната поставени над табелите треба да имаат заштитни очила. Ако се инсталирани флуоресцентни светилки, тие мора да имаат заштитни решетки за да се спречи паѓањето на ламбите и да ги заштити од механичко оштетување.

Ако се инсталирани флуоресцентни светилки, тие мора да имаат заштитни решетки за да се спречи паѓањето на ламбите и да ги заштити од механичко оштетување

Аголни светла за осветлување

 • Поинтересна опција може да биде да ги инсталирате сопствените аголни светла . Обично ова се флуоресцентни светилки, кои се поставени со едната страна до ѕидот, а другата страна до дното на горните фиоки на мебелот. Оваа опција ви овозможува да ја скриете самата светилка.
 • Уште поинтересна опција може да биде употребата на рефлектори вградени во горните фиоки на мебел. Обично се користи за овој напон на светилка од 12V.

Во овој поглед, ќе треба да инсталирате дополнителен 220 / 12V трансформатор. Обично тоа е монтиран надвор од мебел, и на светилки се повлече на жица напон е веќе 12V. За поставување на таква жица на дрвената површина на мебелот Треба да се користи метална фолија .

За поставување на таква жица на дрвената површина на мебелот  Треба да се користи метална фолија

Означете престилка во кујната

 • Но, најинтересната опција е да го користите осветлувањето од престилка. Оваа опција може да се реализира кога се користи специјален стакло или плексиглас како престилка. Оваа опција е речиси совршена и во однос на ефикасноста и изгледот, но нејзината цена е главниот ограничувачки фактор на нејзината дистрибуција.

Приклучоци во работната површина на кујната

Подеднакво важно за работната површина и сокети. Тие ќе бидат поврзани со различни привремени електрични приемници како што се процесор за храна, мелница (види Електрични месо мелница направени во Русија: како да се избере ), соковник, тостер, мешалка и многу повеќе. Затоа, места во работната област треба да биде многу. Обично се поставени најмалку три, а понекогаш и овој број доаѓа до пет.

Сокети на престилка

Наједноставната опција да се обезбеди работна површина на кујната со електрична енергија е да се инсталираат обични сокети на престилка (види Како правилно и удобно да ги поставите штекерите во кујната ). Но, како и во секој друг случај, постојат неколку нијанси.

Но, како и во секој друг случај, постојат неколку нијанси

Продавници на кујната престилка

Значи:

 • Една од нив е висината на излезот на кујнскиот престилка. Нема јасни регулативи за прописите во ова прашање. Како што вели PUE, главната работа што беше погодно да се користи. Па, да размислиме заедно.
 1. Ако приклучоците се наоѓаат директно над табелата, тоа нема да биде многу погодно за употреба. Освен тоа, остатоците од табелата често ќе влезат во приклучоците, што може да доведе до негативни последици. Затоа, приклучокот обично се поставува на висина од најмалку 10 см од масата.
 2. Но, постои друга опција. Ако ги ставите подножјето под највисокиот раб на престилот, тогаш визуелно барем делумно ги кријат. Во исто време, сè уште е лесно да ги користите.
 • Друго прашање што често се појавува е локацијата на приклучоците на престилот во однос на центарот на работната површина. Ако имате печка од една страна и мијалник над другото, одговорот е очигледен. Приклучоците се поставени во центарот на работната површина.
 1. Ако, барем на една од страните, вашата работна површина е ограничена со гардероба, тогаш тоа фундаментално ги менува работите. Процесорот за храна и приклучокот ќе бидат одлични во овој агол, а со тоа ќе го ослободат главното работно место. Ако сакате да поставите други апарати, должината на нивните жици обично е доволно да се движат низ целата површина на работната површина.
 2. Што се однесува до техничкиот аспект на поврзување на таквите приклучоци на престилка, тоа нема никаква врска со поврзувачките приклучоци во која било од дневните простории.

Аголни приклучоци

Но, обично секој сака да знае како да ги скрие приклучоците во кујната? Добра опција се аголните приклучоци, кои сега се доста широко претставени на пазарот.

Добра опција се аголните приклучоци, кои сега се доста широко претставени на пазарот

Аголни приклучоци на кујната престилка

Значи:

 • Поради фактот што аголните приклучоци се прицврстени истовремено на ѕидот и на горната страна или долниот дел од горните кабинети, тие се релативно суптилни. И ова е нивната главна предност.
 • Посебно прашање е локацијата за инсталација на аголните приклучоци. Обично тие се монтираат на нивото на масата, но за да се избегне навлегувањето на влага и нечистотија, подобро е да се избере опцијата за врвна монтажа. На крајот на краиштата, нечистотијата се добива дури и преку капакот на излезот, што може да доведе до кратки кола.
 • Интересна опција е да ги монтирате аголните приклучоци на страната на кабинетот, ограничувајќи ја работната површина. Но, оваа опција ги поставува приклучоците на екранот.
 • Од техничка гледна точка, поврзувањето на аголни приклучоци може да се направи на два начина - со поставување скриени жици на ѕидот, или со инсталирање на отворен кабел за мебел.
 • Нашите инструкции советуваат да ја изберат првата опција. Навистина, во овој случај, вие не само што ги кријат инженерските мрежи, но исто така не носат дополнителни трошоци поврзани со потребата да се заштити жицата од механичко оштетување. И кога се поставуваат жици на запалливи површини, треба да користите метални цевки или бранови.

Мебел сокети

Следната можна опција за да се сокријат приклучоци во кујната е да се користат жици уреди вградени во мебелот. Оваа опција се применува поретко и има голем број на ограничувања кои често се занемарени.

Оваа опција се применува поретко и има голем број на ограничувања кои често се занемарени

Мебел сокети

 • Вообичаено, приклучоците се вградени во countertop. Но, оваа опција има многу недостатоци. Во прилог на нечистотија, водата може да влезе во нив, дури и во приклучоци покриени со специјални покривки. Затоа, овие приклучоци треба да бидат поставени што е можно повеќе од мијалникот.
 • Во прилог на минусите на работа, исто така има и минуси на инсталација. Сите тие се поврзани со стандардите на PUE, кои го ограничуваат контактот на жици и жици со запаливи површини. И дрвен мебел им припаѓа на тие.
 • За инсталација на штекерите вградени во масата, прво ви требаат челични врежани кутии. Мора целосно да ја елиминираат можноста за палење на мебел од штекерот.
 • Оклопувањето на вградените приклучоци исто така се постави на мебелот. Затоа, треба да биде затворен во метална рифарија, која исто така ја исклучува можноста за пожар во случај на краток спој.

Обрни внимание! Жицата за поврзување на вградените и сите други извори треба да се избере во согласност со вкупниот товар на сите приклучоци. Изборот на пресек треба да се изврши според табелата 1.3.4.

 • Во исто време, во кујната е можно да се поплави вода или формирање на влага. Поради тоа, кутијата и хипотеката треба да бидат опремени на таков начин со цел да се елиминира акумулацијата на влагата. Покрај тоа, нормите на PUE бараат исклучување на можноста за дури и акумулација на кондензат.

Скриен приклучок за кујната

Скриени приклучоци за кујната се една од најновите иновации и всушност се модерно решение за вградување на приклучоци во мебелот. Тие стануваат сè попопуларни, но тие не се решение за сите проблеми.

Тие стануваат сè попопуларни, но тие не се решение за сите проблеми

Сликата покажува скриени приклучоци вградени во мебелот.

 • Тајните места за кујната се еден вид толкување на вградените места. Само тука се користи посебен механизам кој ги турка точките над нивото на масата. Во затворената верзија, приклучоците се затворени со посебен капак и поставени вертикално, што значително ја намалува веројатноста за влага на влезот во нив.
 • Главниот недостаток на таквите места е нивниот номинален параметри. Во моментов, повеќето од претставените модели имаат номинална излезна струја од 6А. Затоа, тие не се погодни за поврзување на уреди како мелница, електричен котел и други уреди со капацитет поголем од 1,5 kW.
 • Кога купуваат, луѓето често не обрнуваат внимание на овој параметар, а резултатот е брз неуспех на ваквите места. Затоа, ако веќе одлучивте да купите скриени приклучоци, побарајте модели во кои има најмалку еден излез за номинална струја од 10А. Иако обично номиналната струја на сите места е иста.
 • Исто така, при изборот на таен штекер за кујната треба да обрне внимание на моделот со телото од челик. Зошто веќе кажавме погоре. И при инсталирањето на жици, треба да користите метална брановидност.

Таен приклучок за кујната

 • Ако одберете и инсталирате скриени сокети правилно, тогаш ова ќе биде доста интересна опција за секоја кујна. На крајот на краиштата, тоа не ја расипува внатрешноста и е сосема функционално.

Заклучок

Како што можете да видите во моментов има голем број на светилки и приклучници за осветлување на работната површина на кујната. Секоја од горенаведените опции има свои предности и недостатоци и, како и секогаш, ќе избереш.

Ние само можеме да помогнеме со совети во потрагата по убавината да не заборавиме на техничките параметри и правилата за инсталација. Видеото на страниците на нашата страница ќе ви помогне да ја направите вистинската мрежа за осветлување во кујната.