Новости

Јас не сум робот: Google го менува текстот CAPTCHA, за кликање на глувчето со глувче

Запомнете, уште во 2013 година, кога Ticketmaster - најголемиот светски онлајн продавач на билети - одлучи   Престани да ги мачиме очното јаболко на луѓето   Со тоа што ги дешифрираат капките на стопените ликови со цел да докажат дека се човечки Запомнете, уште во 2013 година, кога Ticketmaster - најголемиот светски онлајн продавач на билети - одлучи Престани да ги мачиме очното јаболко на луѓето Со тоа што ги дешифрираат капките на стопените ликови со цел да докажат дека се човечки?

Покрај тоа, Гугл сега е исто така бодлив со тест за отежнување, кој би требало да утврди дали сме роботи или скрипти што ги користат спамери или други негативци на интернет, или ако сме наместо вистински, живи, топлокрвни мајмуни.

CAPTCHA не излезе од Универзитетот Карнеги Мелон и се залага за "целосно автоматизиран јавен тест на Туринг за препознавање на компјутерите и луѓето".

Овие тестови се дизајнирани да бидат тешки за роботите, лесно за луѓето.

Тие обично се состојат од внесување букви и / или бројки, од искривена слика.

Или, впрочем, и пораки за оди на задоволство себе . Или пак, математички проблеми што ќе го направи вашиот мозок крварат.

Десет години во употребата на CAPTCHA да ги задржи роботите да не учествуваат во валкани трикови на интернет, "мора да ги оттргне ботови" сега стана "апсолутно смрди и борење ботови".

Тоа е затоа што напредокот во областа на вештачката интелигенција доведе до роботи на креации, кои сега можат да ја решат дури и најсложената верзија на искривениот текст со точност од 99,8%, во согласност со неодамнешното истражување на Google.

Не дека Google ќе ги забрани посетителите на депонијата да ги оттргнат ботови, против вас.

Наместо вака објави Во средата, Google ќе се повлече од прашањето за корисниците да го прочитаат текстот Blobby и да го внесат во полето, како што тоа го правеа, на пример, вака: Наместо вака   објави   Во средата, Google ќе се повлече од прашањето за корисниците да го прочитаат текстот Blobby и да го внесат во полето, како што тоа го правеа, на пример, вака:

И наместо тоа, само прашајте: "Дали не сте робот?" со фактот дека тој го нарекува API за "Не CAPTCHA, Recapture", на пример, вака:

  со фактот дека тој го нарекува API за Не CAPTCHA, Recapture, на пример, вака:

Барајќи од нас да ја испитаме областа, велејќи дека "Јас не сум робот" би бил ефикасен начин за одредување дали сме или не роботи, бидејќи луѓето ги движат своите курсори на начин сличен на човекот.

Особено, разликата помеѓу бот и лице може да се открие во советите, како тенка како што корисникот (или бот) го поместува курсорот во кратки моменти пред да кликне на копчето "Јас не сум робот", според Винај ШЕТ, менаџер на производи Captcha Team Google.

Без да го сфатат ова, луѓето исто така пуштаат докази дека можат да развијат дали сме автоматизирани или не: IP адресите и колачињата ги покажуваат нашите движења на друго место на Интернет и може да помогнат да докажеме дека не сме лош актер.

Жичен цитира SHET:

Сето ова ни дава примерок за тоа како некое лице се однесува. Ова е цела торба на сигнали што го отежнуваат лажното бот.

Тој рече дека постојат и други варијабли кои ќе помогнат да се направи дефиниција, но тие треба да се чуваат во тајност, за да можат инженерите да сфатат како да се опкружуваат и да научат како повторно да се лизгаат минатото на Google филтрите.

Google го интегрира автоматското откривање на бот во нејзината афера, барем 2013 година.

Во октомври 2013 година, Гугл покажа дека го развил она што тој го нарекува напредна анализа на ризик од страна на серверот реципти за филтрирање на ботови.

Основни не само погледнете што GobbledyGook ние влегуваме во полето. Најверојатно, тој го забележува целиот наш ангажман од афера, од почеток до крај - пред, за време и по влегувањето во поле - за да утврдиме дали сме на база на јаглерод.

На Денот на вљубените, Google ни даде вкус на она што може да го направи recaptcha презентирајќи ни бонбони и цвеќиња и пулсирачки срца - првите две од нив беа изречени во текст кој беше едноставен (за луѓето) да чита.

Звучи одлично, но ова не е време да се бакнуваат мистериозно искривените CAPTCHA, BLOBS збогум.

Во текот на изминатата недела, тестовите на Google, на сајтови кои користат CAPTCHA, ги виделе повеќето луѓе, но сè уште пропуштиле многу. Според Wired, околу 60% од корисниците на WordPress и 80% од корисниците во видео продажната игра на веб-страницата Humble Bundle добиле минатото CAPTCHA, само со едноставно поле за избор.

Кога двигателот на напредната анализа на ризик на Google не може да разбере што сме со едноставен клик, тој ќе се врати на тестот со pop-up прозорец на вистински корисници со истиот стар искривен текст со кој траеме со години.

За корисниците на мобилни уреди, сè уште не се добива толку лесно како еден клик. Но, кога се соочуваат со captcha на нивниот мобилен телефон или таблет, тие сега се многу полесна пречка за непредвидливост: наместо да пишуваат во текстот, ќе бидат замолени да ги одберат сите слики кои се совпаѓаат со сликата.

Како што вели Гугл, полесно е да кликнете на фотографии од мачки или мисирки отколку да внесувате низа текст на вашиот телефон:

Како што вели Гугл, полесно е да кликнете на фотографии од мачки или мисирки отколку да внесувате низа текст на вашиот телефон:

И ако сте загрижени за импликациите од анализата на приватност на Google, каде што вашиот глушец се движи на страницата, Шет истакна дека Google само ќе го следи вашиот сообраќај на графичкиот елемент CAPTCHA кога ќе се појави на други сајтови, а не на целата страница.

Ова е како тој го стави на Wired:

Вие не мора да го потврдите вашиот идентитет за да го потврдите вашето човештво.

Покрај тоа, како што забележавме порано, следењето на потег не е само работа на Google.

Фејсбук, Твитер, Gmail или било која веб-страница што можеш следи се што правиш и може да биде движењето на вашата тастатура секое движење на покажувачот или со притискање на копче.

Логирањето на тастатурата не е супер тајно, вампир сососки сос. Ова е стариот стариот Web 1.0. Ова не е вест, но дефинитивно вреди да се повторува: некој од веб-страница може да го дофати она што го пишувате, како ќе напишете ако го сакаат тоа.

Реалноста е тоа што има моќен и сеприсутниот јазик кој го прави овој вид контрола.

Тоа е целосно опремен програмски јазик кој може да биде вграден во веб страници, и сите прелистувачи го поддржуваат. Тоа е околу речиси од самиот почеток на интернет, а веб ќе има повредени без него, со оглед на тоа што го прави да се случи.

Меѓу многуте карактеристики на јазикот се способноста да се следи позицијата на курсорот, да се следат тастатурата и да се јави "дома" без да се превчита страната или да се прави визуелен приказ.

Ова не е типично за лошите работи. Всушност, тие се многу корисни. Без нив, се чини дека сајтовите како Фејсбук и Gmail ќе бидат скоро неупотребливи, пребарувањата нема автоматски да ги нудат и Google Docs нема да ја зачуваат нашата сланина во позадина.

Во случај на напредокот на Google со повторна употреба, на пример, способноста може да спречи многу лоши ботови да направат нешто што може да биде полошо отколку досадно да издржи типизирање од Blobby-слики.

Помислете на ботови кои собираат контакт адреси за е-пошта или страници за книги за гости, скреперчиња на веб-страници кои ја доловуваат веб-содржината и повторно ја користат без дозвола за автоматски генерирани влезови, ботови кои учествуваат во нападнати напади на DDoS и многу повеќе.

Ќе ги земам мачиња, молам!

Слика Текст на Captcha љубезно Shutterstock .