Новости

Блокирајте за цевка на 45 степени. Како да ја исечете цевката непречено - вообичаени опции

 1. Кои алатки се користат за сечење цевки
 2. Алатки за домашна и полупрофесионална употреба
 3. Индустриска опрема
 4. Техника за сечење на цевки
 5. Директно сече
 6. Сечење на агол
 7. Основни методи на сечење
 8. Ножовка
 9. Абразивна машина за дискови
 10. Ласерска опрема
 11. Се одликува со сечење под агол од 45 степени
 12. Заклучок
 13. Кои се алатките
 14. Обичен сече
 15. Обичен сече
 16. Lаклукок

Во секојдневниот живот, постојано се соочуваме со потреба од поставување на цевководи од разни материјали, без разлика дали тоа е водовод, канализација, греење, инсталација на кабелски канали или дури и изградба на рамковни конструкции во куќата или во земјата. Оваа статија ќе каже како да се намали цевка рамномерно за една или друга цел, ако сами ја направите целата работа, односно обезбедува детални упатства за сите технолошки операции. Покрај тоа, ајде да зборуваме за различни алатки за аматерска или индустриска употреба.

Кои алатки се користат за сечење цевки

На прв поглед може да изгледа дека цевките за сечење се прилично едноставен процес, не вреди да се спомене. Сепак, тоа не е целосно точно. Едно е кога не ви требаат прецизни дури и намалувања на 90º или кое било друго, бидејќи нема да се изврши понатамошно заварување или спојување на краевите. И тоа е сосема друга работа кога треба да направите апсолутно точен крој. Забележете дека ако треба да ги исечете косовите завртки со точен агол, треба да се консултирате со искусни занаетчии.Одделно, вреди да се споменат цевките со голем дијаметар, кога се вкотвени на кои треба да му се обезбеди пресек од точно 90º. Како и да е, сите овие операции се изведуваат со употреба на специјална опрема.

Алатки за домашна и полупрофесионална употреба

За уредување на системи за водоснабдување или канализација, струјни кола за греење и вентилација при доградба или обезбедување градежни услуги, тие често користат алатки од оваа категорија.

Меѓу најчестите гаџети вклучуваат:

 1. Секачи со изградба на градинари . Таквата алатка се користи за сечење на цевки од полимери чиј пресек не надминува 75 мм. Напорот што е потребен за работа го применува механизмот на менувачот на уредот. Во дизајнот на таков секач, предвидена е специјална полица на која е поставена цевката, што гарантира дека сечењето е рамномерно под 90º. Цените за таквите алатки можат да бидат многу различни, сето тоа зависи од нивниот квалитет, големината, можностите, производителот и други фактори.
 2. Тип на секач на цевки . Во таков уред, се прави посебен диск за да се намали цевката, која е направена од издржлив материјал и има заострени рабови. Користејќи ја рачката, дискот за сечење се притиска на површината на цевката и се држи по неговиот пресек.

Оптималното решение како таква алатка би било за сечење на ПВЦ цевки што се користат во склопување на канализациони системи од внатрешен и надворешен тип. Во исто време, метално-пластичните цевки не можат да се обработуваат со таков секач на цевки, бидејќи материјалот е деформиран од товарот.

 1. Гилотина нож . Принципот на неговото дејствување е веројатно запознаен со секое образовано лице. Во горниот дел од конструкцијата има сечило што се спушта по специјалните жлебови и прави рамномерен, јасен крој. За погодност, можете да добиете уред со електричен погон. Таквиот уред е лесен и удобен за производство на сечење на голем број цевки. Сепак, на продажните места може да се најдат и алатки со механизам за завртки.
 2. Ножовка . Таквата навидум едноставна алатка може успешно да се користи за сечење на цевки од кој било материјал. Главната работа во процесот на работа не е да претерувате, така што сечилото на пилата не се скрши поради прекумерни напори.


Главната работа во процесот на работа не е да претерувате, така што сечилото на пилата не се скрши поради прекумерни напори

Бидејќи не е точно можно да се отсече цевката со ножовка, сè уште ќе се појават burrs, ќе треба да ги исчистите краевите со датотека или бричење. Инаку, при приклучување на цевките, може да се појават недоволно цврсти рабови.

 1. Тип на агол на мелница, или, со други зборови, бугарски . Процесот како да се изедначи цевката со мелница не претставува голема тешкотија. За да работите на тоа, инсталирајте дискови од саканиот дијаметар и произведете сечење. Покрај тоа, обработката може да се изврши на цевки со различни делови и какви било материјали, било да е тоа полимери или метал.
 2. Електрична сложувалка . Иако оваа алатка е исто така широко користена во градежништвото, таа не е многу погодна за сечење цевки, бидејќи е тешко за нив да сече цевка.

Како резултат на тоа, постојат многу практични алатки кои се лесни за употреба, па затоа не треба да барате тешки начини, кога сè може да се направи брзо и едноставно.Покрај рачните алати за работа во домаќинството и малата конструкција, постои и професионална опрема што се користи во индустријата и за поставување на големи водоводи.

Индустриска опрема

Во професионалната конструкција и кога работите со големи инженерски објекти, прашањето како точно да се пресече цевката со голем дијаметар е решено со употреба на специјална опрема. Мошне често, овие се неподвижни единици со одреден збир на квалитети.

Меѓу најинтересните и функционалните уреди се:

 1. Lathe различни модификации . Со помош на таква машина, можно е рамномерно да се отсече профилната цевка и за обичните системи за водоснабдување и за многу издржливите производи кои ќе минуваат течности со агресивни медиуми.

Максималниот пресек на обработената цевка ќе варира во зависност од растојанието помеѓу главите за поддршка и дијаметарот на дупките во вретеното. Овие единици може да се наречат универзални, бидејќи тие можат да вршат сечење, спојување и да извршат голем број други дејства, честопати во автоматски режим.

 1. Машини за тип на лента за сечење . Таквите единици се користат за сечење на цевки од водоводни или канализациони линии, претходно поставени во ровови или држени во зградата.

Машината за ленти за сечење може да обработува цевки дури и да претрпе доста тешки деформации. Покрај тоа, таков секач може да ја посака саканата форма. 1. Машини за сечење со кружни ножеви . Опремата од овој тип е способна да пресече цевки од какви било метали, вклучително и обоени. Покрај тоа, тие немаат ограничувања за формата на производот - тие можат да бидат и округли и профилирани, со прилично голем пресек.

Како по правило, таквите единици се инсталираат на подвижни ленти и дополнително се снабдуваат со машина, која по сечењето собира и спакува одреден број на делови од цевки, кои потоа ќе бидат испратени до клиентите.

 1. Секачи со рачни дискови . Тие се користат главно во случаи кога сечење на голем број цевки е потребно директно на местата на нивна инсталација. На такви машини постои посебен стегач кој цврсто ја покрива цевката за време на сечењето, спречувајќи го неговото поместување и деформација. Поради овој квалитет, таквата опрема може успешно да се примени на метално-пластични и бакарни или челични цевки.

Серија машини за сечење на диск имаат интегриран систем за заварување и ротација на орбиталата, кои овозможуваат еден механизам да ги исече и потоа да ги направи деловите. Таквиот уред може да биде многу корисен ако треба да извршите многу голема работа на сечење, заварување или спојување на цевки, без да имате стационарна опрема.

Како и да е, таков мултифункционален уред не е неопходен ако имате мала количина на работа пред вас, која не бара сложени математички пресметки и стандарди.

Честопати, можете рамномерно да ги исечете цевките со помош на едноставни импровизирани алатки, кои можат да се најдат кај секој сопственик.

Техника за сечење на цевки

Веднаш забележете ги оние случаи кога работата мора да се заврши на инсталацијата на системот за греење.

Во оваа ситуација, ќе треба да купите специјален градинар - тоа ќе ви овозможи да ги исечете цевките непречено, без да ги деформирате, а неговата цена е ниска. Но, поедноставна работа може да се направи со едноставни импровизирани средства.

Директно сече

Можете да направите рамномерно сечење под агол од 90º само по обележувањето. Користете парче хартија или лента за маскирање. Вториот е подобро, бидејќи е прикачен директно на површината и не се движи.Редоследот на активности изгледа вака:

 1. Мерна лента го мери сегментот на саканата должина, означете го ова место со маркер за цртичка.
 2. Понатаму, според добиената етикета, лента е прикачена на обемот на цевката. Колку е побрзо залепете ја лентата, толку подобро - оптимално, така што широките рабови ќе се соберат што е можно попрецизно. Ова ќе овозможи да се направи точен пресек на цевката на етикетата.
 3. Следниот чекор е да ја прицврстите цевката во заменик или да ја притиснете на рамна рамнина, така што таа не се движи за време на работата, и се добива мазна цвест. Забележете дека едниот крај на цевката мора да се остави во слободна положба, така што дискот не е затегнат од theидовите за време на процесот на сечење. Сечењето започнува од врвот до дното.
 4. Последното нешто што треба да се следи е како точно да се исече цевката со мелница. За да го направите ова, треба да возите што е можно попрецизно по должината на работ на залепената леплива лента.

Во оние случаи кога се врши сечење на производи од цевки со големи пресеци, работата треба да се направи во мали сектори. За да го направите ова, цевката ќе мора постојано да се врти околу оската на крајот на следното сечење.

Кога работите со цевки од леано железо, шемата на дејствување ќе биде малку поинаква. Прво, се прави континуиран сече по целиот дијаметар на производот, а потоа со помош на длето и чекан, добиениот жлеб постепено се затропа, како резултат на што цевката треба да се подели по должината на линијата на сечењето.

Сечење на агол

Во овој случај, ние ќе опишеме како да ја пресечеме цевката под агол од 45º. Маркуп ќе биде потребен и во овој случај.

За неговата примена, ќе ви треба квадрат хартија што треба да се свитка дијагонално. Добиениот триаголник е завиткан околу цевката и фиксиран. Затоа, добијте агол од 45º.

Сигурно може да се обидете да ги спуштите цевките под посакуваната падина во водата, тогаш границата на влажната површина ќе служи како означување. Сепак, најдобро е да користите специјален уред за аголно сечење - мус.Обликот на блокот е како превртена буква „П“. Во неговите спротивни wallsидови веќе се направени подготвени дупки со различни агли. Доволно е само да ја ставите цевката во тела и да ја пресечете, хакирајќи ја по избраните жлебови.

Резултати

Така, прилично е едноставно да се направи независно еднаква парче цевка од кој било материјал. Во овој случај, постојат само неколку трикови кои ќе ви овозможат брзо и прецизно да ја произведувате целата работа и сами да го изградите посакуваниот предмет за фармата или дачата. Исто така, забележуваме дека е подобро да ги проверите мерењата неколку пати пред сечењето, затоа што случајно можете да направите грешка и да го расипете материјалот, притоа да претрпите дополнителни финансиски загуби.

Кога градите или поставувате цевковод, честопати треба да се справите со цевки во форма на сечење. И тешкотијата е да се направи сечењето совршено мазно, без никакви крвнички. Разгледуваме неколку основни методи и уреди за сечење на метални делови нормално и под агол.

Основни методи на сечење

Методот на сечење на метални производи со квадратен пресек зависи во голема мерка од видот на избраната тела. Затоа, ги наведуваме видовите на алатки преку кои можете да ја извршите работата:

 • Ножовка;
 • Бугарски со кревет;
 • Инсталација на гас и ласер;

Првите два вида на алатки вклучуваат механичко сечење на производи, а инсталацијата на гасниот пламен и ласерот се термички. Разгледајте го секој уред за сечење метални производи подетално.

Ножовка

Оваа алатка се состои од рачка, мобилна рамка, секач и завртка за прилагодување. Пред сечење на производот е фиксиран со порок, а потоа исечете го. Механичката машина за сечење профилна цевка е прилично погодна за употреба, но има неколку недостатоци:

 • За време на работата, секачот може да стане многу жежок;
 • Механичкото сечење трае многу време;
 • Полите на отсечената цевка ќе имаат шипки што ќе треба да бидат изшкуркани.


За време на работата, секачот може да стане многу жежок;  Механичкото сечење трае многу време;  Полите на отсечената цевка ќе имаат шипки што ќе треба да бидат изшкуркани

Абразивна машина за дискови

Всушност, сè уште е истиот бугарски, кој е едноставно фиксиран во посебна рамка за погодност. Оваа алатка е прилично трауматична, но дозволува сечење под агол од 90 или 45 степени. Пред да го користите овој уред, треба да земете во предвид неколку нијанси, во спротивно, во процесот на работа може да се повредите:

 1. Машината треба да биде добро фиксирана на хоризонтална површина;
 2. Сечењето на профилната цевка треба да се направи само во чаши или специјална маска;
 3. Движењето на самата алатка мора да се совпадне со ротацијата на металниот диск;
 4. Пред работа метална цевка мора безбедно да се прицврсти во порок.

Прилично е тешко да се работи со мелница дури и за искусен господар, затоа не го сфаќајте инструментот ако слушнете за тоа за прв пат. Подетално, сечењето на метални делови е прикажано во видеото.


Ласерска опрема

Ласерското сечење на профилната цевка ќе биде едно од највисок квалитет и помалку трудоинтензивно во споредба со опциите за механичка обработка. Ова е професионална опрема, која дава апсолутно мазен крој, кој не е способен за никаква механичка алатка. Благодарение на ласерската опрема, можете лесно да направите сечење под агол од 45 степени, што е потешко кога користите секач или мелница.

Големина на профилот на цевки:

 • Максималната дебелина на металниот слој е 6,5 мм;
 • Максималниот радиус на делот е 80 мм;
 • Максималната должина на материјалот е 3-3,5 m.

На фотографијата е прикажана ласерска машина, со чија помош се одвива автоматско сечење на метални делови.


Се одликува со сечење под агол од 45 степени

Сечењето на профилната цевка под агол од 45 степени претставува некои потешкотии. На крајот на краиштата, со рачно обележување, можат да се дозволат големи грешки, што може да предизвика несовпаѓање во процесот на составување елементи. За да се справите со проблемот, најдобро е да направите мал образец од делови со ист дел.


Создавање урнек:

 1. Користејќи го заштитникот, измерете агол од 45 степени на мало парче цевка;
 2. Користејќи мелница со мелница, направете сече и песок на рабовите на работното парче;
 3. Сега вметнете профил со помал дијаметар во готовиот образец;
 4. Направете ознака, фокусирајќи се на домашен крематор.


Сечењето на профилната цевка под агол може да се изврши со алатки за термичко и механичко обработување на делови.

Заклучок

Без оган сечење на метални делови вклучува употреба на алатки кои честопати даваат не премногу чист крој. После работата, работ на делот мора да биде изшкуркан за да ги отстрани сите плескавици. Опремата за термичко сечење е лишена од овој недостаток, но се користи главно во производствените погони.

Прецизното сечење на цевките на прв поглед изгледа едноставно. Окупацијата е доста проблематична, особено ако треба да извршите сече под одреден агол или исекот на сложена конфигурација. Ова може да се направи и со свои раце, и со помош на специјализирана алатка.

Многу тука зависи од дијаметарот на производот, дебелината на wallидот, материјалот од кој е направена цевката и секако самата алатка.

Кои се алатките

Алатка за сечење цевки, како и повеќето постојни алатки, е рачна и електрична. И во двете овие ниши, пак, постои специјализиран професионален и применет аматерски инструмент ().

На пример, прашањето е како да се скрати метална цевка може да се реши на два начина.

Од една страна има професионален градинар, но од друга страна, можете да користите редовна ножовка.


 • Ако зборуваме за цевки од разни видови пластика, тогаш за материјал со пресек до 75 мм се произведува маса на специјални ножици, професионалците ги нарекуваат секачи од типот на секачи. Бидејќи пластичниот материјал е прилично густ, сите секундарни се опремени со механизам на менувачот, кој служи за зголемување на силата на компресија. Цената на таквите ножици започнува од 10 долари и, во зависност од квалитетот, може да достигне и до 150 американски долари.
 • Следниот професионалец за сечење пластика е секач на диск цевки . Ако градинарот работи на принципот на обични ножици, тогаш засекот се прави со употреба на остар, тежок диск. Тој е притиснат на theидот и се тркалаат наоколу прават засек.

Секачот за цевки е неопходен за производи со тенки ,идови, бидејќи сечењето метално-пластична цевка со тенок wallид со обвивка е тешко затоа што е смачкано.


 • Прашањето за тоа како точно да се пресече цевка со голем дијаметар, едноставно е решено од професионалци, за ова, постои гилотина прилагодена за сечење производи од круг. Принципот на работа е класичен, одозгора ножот, одоздола, полукружен кревет.

Уредот може да се управува со електрична енергија и да се намали со помош на хидраулика. Исто така, има и гилотина со рачен погон.

 • Покрај тоа, постојат многу специјализирани машини . Значи, за нормалниот сече користени стругови. Ако се постави прашањето како да се намали цевката на 45 степени или на кој било друг агол, тогаш, како по правило, потребни се ленти за пила.

Ако се постави прашањето како да се намали цевката на 45 степени или на кој било друг агол, тогаш, како по правило, потребни се ленти за пила

Важно: главната разлика помеѓу професионална алатка и аматерска е во тоа што сечењето се изведува со посебна прецизност. Плус работ после работа не бара дополнителна обработка.

 • Но, неопходната адаптација не е секогаш при рака, но скапо е да се купи одделно и не секогаш има смисла. Водачот меѓу аматерската алатка се смета за обична ракавица за метал. Лесно се справува и со метал, така и со пластика, главната работа е правилно да се обележат, но повеќе за тоа подоцна.
 • Секој добар сопственик секогаш има Бугарин . Со негова помош, поседувајќи одредена умешност, можно е точно да се растворат цевките со мал и среден дијаметар. Голем плус на мелница е тоа што може да се користи за работа на кој било материјал, од полиетилен, до леано железо или челик.
 • На крајот на нашето рангирање е сложувалка. Секако е можно да се работи со нив, но тешко е да се направат прецизни кратења, плус ќе биде потребно дополнително да се рафинираат рабовите на цевката.


Секако е можно да се работи со нив, но тешко е да се направат прецизни кратења, плус ќе биде потребно дополнително да се рафинираат рабовите на цевката

Употребата на таква алатка како градинар или машина за сечење диск не бара посебна подготовка, лесно е да се работи со нив со висок квалитет. Сосема друга работа е кога треба да ги користите достапните алатки.

Сосема друга работа е кога треба да ги користите достапните алатки

Обичен сече

На тема како да се намали цевката на 90 степени, има неколку мислења. Како и во секој бизнис, многу зависи од правилното обележување. Најсигурен популарен начин е да користите лист хартија или лента за маскирање.

Полесно е да се работи со лента за скоцкање, треба нежно, без набори и затегнувачи, залепете го околу периметарот на цевката. Ако двете страни на опсегот се јасно усогласени, без смени, тогаш веќе имате 90º.

Производот, пред сечењето треба да биде цврсто прицврстен, во спротивно цевката ќе се ротира и точно ќе се раствори. Идеално, се разбира, подобро е да се држиме во порок, но на дача таков луксуз не е секогаш таму. Цевката со мал дијаметар може да биде врзана за столче или маса.

На производот со голем дијаметар, треба да паралелно со вратоврска 2 дрвени ленти за поддршка кои нема да дозволат цевката да се сврти. Најзгодно е да се прицврстат со лента, неколку вртења направени од двете страни на сечењето безбедно да го поправат производот.

Совет: пред рамномерно да ја исечете цевката со мелница, во некои случаи подобро е да ја поправите само од едната страна, оставајќи ја другата на тежината. Потребно е да се сече од врвот до дното за да не се стегне дискот.

Потребно е да се сече од врвот до дното за да не се стегне дискот

Враќајќи се на тоа како да се намали цевка со голем дијаметар, треба да се забележи дека ножовка или мелница, таков производ треба да се намали по сектор, постепено.

Во случај на цевка од леано железо, инструкцијата е малку поинаква:

 • Неопходно е да се направи плиток засек по должината на периметарот;
 • После тоа, длето и чекан да го „допрат“ овој засек;
 • Во одреден момент, цевката треба да пукне на означувањето.

Обичен сече

Во оваа тема, најгорливото прашање е како да се намали цевката на 45 степени. Меѓу популарните методи постои единствен начин на обележување: треба да земете квадрат лист хартија и нежно да го преклопите на половина дијагонално, по што се обвиткува околу цевката со својата свиткана страна. Краевите на листот треба да се поврзат, а косовата граница на листот ќе биде ознака од 45 степени.


Но, најпознатиот, едноставен и удобен уред за аголен крој е блокот. Оваа алатка е производ во форма U, кој се состои од штици. Во два спротивни ребра има прецизни намалувања под прав агол. Цевката е поставена во садот, фиксирана и исечена со ножовка по веќе подготвената ознака.

На видеото во оваа статија можете да најдете уште неколку совети.

Lаклукок

Како што можете да видите, можно е да немате професионална алатка за сечење цевки со различен дијаметар, и со доволен квалитет. Главната работа е да не заборавите да се справите со работ на цевката по исекувањето, многу неточности може да се поправат со датотека или шкурка ().


Главната работа е да не заборавите да се справите со работ на цевката по исекувањето, многу неточности може да се поправат со датотека или шкурка ()