Новости

Зошто ни се потребни еднократни лозинки Сбербанк

  1. Како да добиете еднократна лозинка во Сбербанк онлајн?
  2. Зошто ни се потребни еднократни лозинки во Сбербанк онлајн?
  3. Како да добиете еднократни лозинки на телефонот?

Еднократните лозинки ги користат банките за да обезбедат дополнителна мерка за заштита на клиентите - да влезат во Интернет банката и да ги потврдат платежните трансакции. Не треба да ја игнорирате оваа безбедносна опција ако сакате да бидете сигурни дека вашите пари се на вашата банкарска сметка.

Не треба да ја игнорирате оваа безбедносна опција ако сакате да бидете сигурни дека вашите пари се на вашата банкарска сметка

Како да добиете еднократна лозинка во Сбербанк онлајн?

Сбербанк нуди 2 начини да добиете лозинка:

  • На мобилен телефон кога се регистрирате во мобилна банка;
  • АТМ ќе издаде листа на еднократни лозинки на Сбербанк, кога ќе се поврзете со далечински сервис (веќе не е достапен!).

Најоптимален начин е да се поврзете со мобилна банка. Тогаш нема да бидете ограничени на бројот на еднократни лозинки и ќе можете да добивате SMS известувања за извршените операции. Секој пат кога ќе направите трансфер или плаќање преку интернет , банката ќе побара ваша дозвола за оваа операција, информирајќи за деталите за плаќањето во СМС.

Листата на лозинки од банкомат е само 20 кодови, тие нема да бидат доволни за долго време, и секогаш кога не е многу погодно да се кандидира на банкомат за нов чек. Покрај тоа, во палците со новиот firmware, оваа функција веќе е укината.

Зошто ни се потребни еднократни лозинки во Сбербанк онлајн?

За да влезете во системот за далечинско сервисирање, клиентот внесува корисничко име и лозинка, по што сајтот бара од вас да наведете еднократен код добиен со еден од горенаведените методи. И ако некој друг знае логирање и лозинка, тој нема да може да се логира во системот без код кој е достапен само на имателот на картичката.

Ако оваа опција во голема мера го попречува, можете да ја исклучите во прилагодувањата за вашата лична сметка, но ние силно го обесхрабруваме ова. Со користење на еднократната опција за лозинки, секогаш можете да дознаете за обидите да се најавите во вашиот банкарски систем и да преземат навремени мерки - промена на лозинката или блокирање на картичката.

Во последниве години биле воспоставени премногу случаи на кибер-кражба за да се занемари бесплатната дополнителна мерка за безбедност. Не оневозможувајте еднократни лозинки!

Како да добиете еднократни лозинки на телефонот?

Треба лично да ја контактирате филијалата на Сбербанк со вашиот пасош и да потпишете договор за универзална банкарска услуга кој ќе ви овозможи да работите со далечински услуги. Менаџерот на банката ќе ја активира услугата " Мобилна банка ", внесете го телефонскиот број што го наведете во базата на податоци и веднаш ќе почнете да примате SMS сигнали.

Првото известување што ќе го добиете на влезот на системот за самопослужување. Следниот код ќе пристигне за да ја потврди операцијата. Не е важно дали да купите едно копче на AliExpress, да платите за стан или да донирате милион во добротворни фондови - банката ќе побара текстуална порака ако навистина сакате да ја платите и доколку е така, внесете го кодот во методот на плаќање. Во овие СМС, исто така, ќе биде напишан износот на плаќање, со што уште еднаш ќе се провери операцијата за грешки. Испратено по телефон 1000 рубли наместо 100? Ова нема да се случи повторно благодарение на еднократните лозинки на Сбербанк.

Ве молиме запомнете: немојте никому да му ја кажете вашата еднократна лозинка! Вработените во банката никогаш не го бараат овој код под никакви околности.

Поврзани статии:

Како да добиете еднократна лозинка во Сбербанк онлајн?
Зошто ни се потребни еднократни лозинки во Сбербанк онлајн?
Како да добиете еднократни лозинки на телефонот?
Како да добиете еднократна лозинка во Сбербанк онлајн?
Зошто ни се потребни еднократни лозинки во Сбербанк онлајн?
Како да добиете еднократни лозинки на телефонот?
Испратено по телефон 1000 рубли наместо 100?