Новости

Како да се инсталира климатизација во стан сами

Во жешко лето, просторијата во која работи климатизацијата станува блажена оаза што не сакате да ја оставите. Согледување на сите предности на оладениот воздух, додека градот се топи од топлина, луѓето почнуваат однапред, дури и во зима, да се грижат за инсталирање на овој прекрасен уред во нивниот дом. По читањето на форумите за повратни информации, изборот и купувањето на вистинскиот модел, ќе се сретнете со следната дилема поврзана со инсталацијата: направете го тоа сами и бесплатно или повикајте приватен господар. Ако ја одберете првата опција, тогаш прочитајте ја статијата каде што ќе ви покажеме како сами да го инсталирате климатизерот во станот, како и да обезбедите фотографии и видео материјали како визуелни инструкции.

Постојат многу видови на климатизери за стан, најпознат е наречен Сплит-систем, чија инсталација ќе се дискутира понатаму Постојат многу видови на климатизери за стан, најпознат е наречен "Сплит-систем", чија инсталација ќе се дискутира понатаму. Се состои од 2 блока: внатрешно - испарувач и надворешно - кондензаторот, кој е поврзан преку електрични кабли и 2 бакарни цевки низ кои тече фреон. Пластичната цевка е разгранета одвнатре за одвод кондензат.

Видео туториал, каде што ќе научите за вистинските алатки и најчестите грешки направени за време на инсталацијата:

Прво треба да инсталирате надворешна единица. Па, ако имате отворен балкон во вашиот стан. Ова ќе обезбеди неограничен пристап до клима уредот. Ако одлучите да го инсталирате климатизерот на балкон, кој е застакнат, тогаш кондензаторот е монтиран на надворешниот ѕид на куќата, во која прво се прават дупки. Сидро завртки и сигурни загради ќе помогне да се прицврсти надворешниот дел на системот на површината. За да го заштитите уредот од врнежи, изградијте стакло над неа.

Пред да ја инсталирате климатизацијата во станот со свои раце, прочитајте ги следниве совети:

 • монтажа на површината мора да биде рамна и силна;
 • кои живеат на првиот кат, инсталирајте го уредот на висина од најмалку два метра, така што не станува мета на крадците;
 • при изборот на загради, имајте на ум дека тие мора да издржат тежина што е 2-3 пати поголема од тежината на опремата;
 • кои живеат на горните катови, но немаат балкон (чардак), ќе треба да ги користат услугите на алпинистите (на сликата подолу) или автомобил со посебно скалило со цел да инсталираат климатизација во станот од предната страна.

монтажа на површината мора да биде рамна и силна;  кои живеат на првиот кат, инсталирајте го уредот на висина од најмалку два метра, така што не станува мета на крадците;  при изборот на загради, имајте на ум дека тие мора да издржат тежина што е 2-3 пати поголема од тежината на опремата;  кои живеат на горните катови, но немаат балкон (чардак), ќе треба да ги користат услугите на алпинистите (на сликата подолу) или автомобил со посебно скалило со цел да инсталираат климатизација во станот од предната страна

Откако ја инсталиравме надворешната единица, во ѕидот се вежба дупка, што е неопходно за поврзување на каблите и цевките со ладилно средство, кои ги поврзуваат различните делови на сплит системот. Следно, монтирани "водоотпорни стакло", каде што се стави на жици и цевки. Следниот чекор е да се инсталира климатизатор за внатрешна единица во самиот стан. Пред да го обележите местото каде што ќе го поставите, прочитајте ги следните препораки:

 • снимката помеѓу внатрешните и надворешните единици треба да биде не повеќе од седум до триесет метри (специфичната бројка зависи од моделот на самиот систем);
 • куќиштето кое се наоѓа во станот мора да се наоѓа од други работи (во однос на мебелот) на растојание не помало од три метри;
 • за да не дуваш и да не се разболиш, немој да го инсталирате климатизацијата преку креветот и местото каде што работиш, како и преку батерии, греачи, камини итн.

Класификација на внатрешни единици:

 1. Плафон
 2. Отворен
 3. На ѕид

При инсталирање на ѕидни и тавански климатизери, ние поправаме доволно силни загради на кои го поправаме уредот. Со подот уред, сè е многу поедноставно: не треба да се фиксира воопшто, туку само да се стави на посебно место во станот.

Следно е процесот на бричење специјални дупки за жици и цевки кои ги поврзуваат внатрешниот и надворешниот блок. Во многу случаи, ѕидовите, таванот, а понекогаш и подот се малтерисани. Ако овој процес е тежок за вас, тогаш едноставно ставете ги комуникациите во пластична кутија што не го нарушуваат внатрешноста на станот.

Ако овој процес е тежок за вас, тогаш едноставно ставете ги комуникациите во пластична кутија што не го нарушуваат внатрешноста на станот

Поврзете ги блоковите со жици и цевки, користете ги приклучоците. Забрането е да се одмотаат цевките со фреон во зглобовите и се наведнуваат 2, 3 или повеќе пати. Бидете сигурни да ја проверите вашата линија за цревото за одвод за да ја исцедите кондензатот од внатрешната единица, на пример, до улицата. Со поврзувањето на системот, вршиме вакуум на комуникација за да ги отстраниме од нив непотребната влага и воздух. Овој процес се изведува само со помош на специјализирана опрема. Следно, треба да размислите за посебно напојување за климатизерот во станот. За да го направите ова, уредот треба спроведе скриени жици (во жлебови), а во дистрибутивната кутија треба да инсталирате посебна машина. Каблите се ставаат во жлебовите. Поврзете ги блоковите со жици и цевки, користете ги приклучоците

Проверете дали сте направиле свои раце дома за да направите инсталација на климатизерот. За да го направите ова, користете специфична програма за тестирање што се активира кога уредот првин е вклучен. Позитивен резултат ќе биде кога техниката функционира добро, без вибрирање на телото.

Конечно, препорачуваме да ги погледнете деталните видео инструкции за инсталирање на клима уредот со свои раце, почнувајќи од внатрешната единица и завршувајќи со надворешниот:

Исто така прочитајте: